Jump to content
Umberto

Framtidens forum

84 inlägg i denna tråd

Alright, jag orkar inte starta en massa trådar, så här kommer inte mindre än 56 små och lite större förslag och idéer i en och samma tråd. Det är inte omöjligt att jag upprepar vad någon redan har skrivit (jag har hittills endast skumläst ett fåtal av de andra trådarna här i utvecklarforumet). Trots att några av mina förslag är formulerade som om de redan är "fastställda" är de inte det, utan det här handlar endast om FÖRSLAG. Givetvis hoppas jag dock att så många punkter som möjligt kan genomföras! Säg vad ni tycker.

I. Konstaterande: Det går utför för GTAsajtens forum. Aktiviteten på forumet har varit i ständig nedgång under de senaste åren och 2009 har den negativa trenden eskalerat. Det har varit ett riktigt lamt år. Gamla medlemmar försvinner och tillkomsten av nya är ytterst marginell. GTA IV blev aldrig någon stor boost och forumet översvämmades aldrig av nya medlemmar... De nya som registrerar sig blir sällan långvariga, eller också håller de främst till i GTA-delarna. Trådskapandet och postandet har sinat. Stämningen på forumet har blivit sämre och ”gnistan” verkar ha gått ur många medlemmar, däribland undertecknad. Kort sagt: det är inte lika kul längre. Inaktivitet skapar inaktivitet och vice versa och vi är just nu inne i en ond cirkel. Det här handlar inte längre om periodvisa svackor som kan skyllas på årstiderna eller att det inte finns något nytt GTA-spel ute. Nej, det här är en ständigt nedåtgående trend. Det är de lama medlemmarnas fel, det är de försoffade administratörernas fel, det beror på att root aldrig är här, det beror på att sidan stängdes ner, folk har så mycket med skolan just nu, det är agentens fel, det är vår, det är sommar, det är jul, det är tisdag… Bortförklaringarna är många men faktum kvarstår: forumet står på ruinens brant! Är det för sent att göra något? Nej! Vi kan fortfarande vända utvecklingen och rädda forumet men då krävs omfattande förändringar i hur hela forumet fungerar; vi måste bygga ett nytt forum! Om vi inte gör något alls i den enfaldiga tron att allt löser sig ELLER om vi bara gör små kosmetiska förändringar kommer det här att sluta med tragik. Vi klarar kanske ett lamt år till. Kanske ett och ett halvt. Men en dag kommer inaktiviteten vinna och forumet dö ut och då går vi samma öde till mötes som bl.a. forumet.nu. För bara några år sedan var det forumet ett aktivt och välbesökt forum - idag är det dödare än en spik i en dörr.

II. Du där! Du som läser det här! Ja, just DU! Du måste göra Din del för att hjälpa det forum som du uppenbarligen använder! Är Du en aktiv användare, en stammis, är det närmast en skyldighet att Du hjälper till! Om Du inte orkar delta i utvecklingsarbetet med idéer och förslag (pga att du är så jävla lat) eller pga att Du inte har tid (pga din skinnhissarhobby) kan Du iaf starta några nya trådar! Gör det nu, eller gör det när forumet har förnyats. Just do it. Kom ihåg att när revolutionens domedagsklocka dånar och frihetens fana svävar över dimmiga slagfält kommer alla förrädare, folk som inte hjälpte till, att föras bakom Vardagssnack och giljotineras! Tänk på det!

(Skoja.)

A. Övergripande ärenden

#1 Vi måste välja om vi vill vara ett GTA-forum eller ett ”allmänt” forum. Eftersom internet redan kryllar av allmänna forum är en fortsatt nischning mot GTA troligtvis det bästa alternativet MEN vi kan dock inte vara ett bra GTA-forum om vi inte har en tydlig anknytning till GTA. GTAsajten måste vara THE place för GTA-information på svenska! Vi har iofs en halvfärdig wiki men det är långt ifrån tillräckligt. Därför skulle det bästa givetvis vara om GTAsajtens hemsida kunde öppna igen i någon form. Om det inte är möjligt att öppna hemsidan kan man kanske starta t.ex. någon form av nyhetsblogg (”GTAsajtens GTA-blogg?) där utvalda skribenter från forumet skriver GTA-nyheter, artiklar, krönikor m.m. Det viktigaste är att hemsidan/bloggen/wikin/forumet/whatever tydligt anknyter till varandra (se #2).

#2 Föreslår att länkar till hemsidan/bloggen/wikin placeras högst upp på forumet, på platsen var det nu står ” Välkommen till GTAsajtens Forum! - En del av GTAsajten”.

#3 Forumet får aldrig upphöra att utvecklas, nya grejer och funktioner ska införas kontinuerligt. Omväxling förnöjer och gör att medlemmar inte förlorar intresset! Redan införandet av ett jultema kan göra mycket... :D Jag tror att en orsak till att forumet har stagnerat är att det har stått stilla så länge. Användarna förändras, internet förändras, omvärlden förändras - forumet måste också förändras.

B. Moderatorer och administratörer

The fact is that, as a moderator, you have a unique gift called leadership. This gift has given you the opportunity to work as a moderator on whatever board you’re part of. But leadership is simply a raw force -- an energy -- that drives us and influences others. It’s like fire, having the potential to both bring reward and cause harm. It depends on the person who wields that leadership, and the maturity with which he or she uses it.

(Mods/admins spelar en nyckelroll i mina idéer och mycket bygger på ett ökat mod/admin-engagemang och ansvar.)

#4 Rollen som moderator eller administratör måste ”växa”! Mods/admins ska inte enbart fungera som ”passiva” trådgranskare, utan ständigt arbeta för att utveckla sina respektive forumdelar med nya idéer.

#5 Moderatorer och administratörer ska i större utsträckning arbeta för att blåsa liv i sina forumdelar genom att starta nya diskussioner när forumet stagnerar.

#6 Moderatorer och administratörer måste vara beredda att lägga ner tid, engagemang och energi på forumet och inte enbart se det som ett tidsfördriv.

#7 Samtliga inaktiva/passiva moderatorer och administratörer "avskedas". Detta ska inte vara en engångsföreteelse, utan varje gång som en moderator eller administratör blir inaktiv en längre tid utan giltig orsak (t.ex. lumpen eller liknande) ska denne avskedas och, vid behov, ersättas. Moderatorer MÅSTE vara aktiva skribenter! Detta är praxis på nästan alla internetforum!

En moderator måste vara på forumet ofta. Det räcker inte med att dyka upp fem minuter vid månadsskiftet. En inaktiv moderator gör mer skada än nytta.
#8 Antalet mods&admins i förhållande till antalet medlemmar ska hållas på rimlig nivå.

#9 ALL ”maktutövning” av moderatorer och administratörer MÅSTE grunda sig på forumets regler. Därför är det viktigt att reglerna görs tydligare (se C). Godtyckligt bannande, varnande och hotande m.m. får inte förekomma.

#10 Moderatorer och administratörer måste undvika att blanda ihop sin roll som mod/admin med sin roll som användare/skribent. Föreslår att man börjar underteckna sina inlägg med ”/mod” och ”/admin” när man agerar som det.

#11 Mods/admins MÅSTE arbeta enligt forumets regler även om han (eller hon!) inte personligen håller med om de reglerna.

#12 Kattälskaren bör bli admin.

#13 En moderatorlön på 20000 SEK/månad bör instiftas.

#14 Låsta skittrådar ska flyttas till papperskorgen eller raderas. De ska inte bli liggande i forumen. For fuck's sake…

#15 Regel §1.3, hot och kränkningar är förbjudet, ska i synnerhet gälla moderatorer och administratörer.

C. Regler och bestämmelser

#16 Forumets regler skrivs om från grunden.

#17 Förbudet mot drogdiskussioner förtydligas och införs i reglerna (just nu står det inget om det där drogförbudet i forumreglerna). Vilken typ av drogdiskussioner är tillåtna/inte tillåtna?

#18 Pornografiförbudet förtydligas. Är det t.ex. tillåtet att länka till porrsidor?

#19 Warezförbudet förtydligas. Såg att Sweclockers använder följande regel: ” Det är inte tillåtet att sprida länkar med anknytning till piratkopierat material. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättskyddat material. All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.” En liknande regel kan kanske användas på GTAsajten? Det viktigaste är att folk VET vad som är förbjudet/inte förbjudet.

#20 ”Reglerna” i den här tråden måste granskas, omarbetas och eventuellt införlivas med forumets officiella regler. Att ha ”regler” vid sidan om de ”riktiga” reglerna är förvirrande.

#21 Det samma gäller denna.

#22 Listtrådar och listpostande förbjuds i Allmänt-delarna. Listtrådar är trådar där folk endast räknar upp saker (t.ex. ”Vilka är dina favoritfilmer?”) utan motiveringar eller diskussion. Dylikt tillför ingenting.

#23 Reklam, annonsering och marknadsföring förbjuds i reglerna. Undantag: Köp och sälj-tråden.

#24 Ingen ska vara bannad för evigt. Föreslår att alla bannade får en ny chans efter ~1 år.

#25 Gamla varningar ska raderas. Förslagsvis efter 2 år.

D. Grafik, interface och design

#26 Forumet övergår till IPB 3 och får ett helt nytt utseende. Föreslår att medlemmarna tillsammans kommer överens om ett lämpligt skin.

#27 En ny forumlogga tas i bruk. Det kan gärna arrangeras som en (eventuellt återkommande) tävling där medlemmarna får rösta fram en ny logga.

#28 Signaturernas storlek minskas från 500x200px till 350x150px.

#29 Avatarerna blir större, 100x100.

#30 Forumets interface översätts till svenska. Eventuellt kan en engelsk version behållas som valbart alternativ för de som hellre använder engelskt interface.

#31 Nya smilies! Nickande smilie bör införas: yes_1046272_0.gif. Byt ut den här: :P mot den här:

. Byt ut den här: :P mot den här: grin_1075224_0.gif. Byt ut den här: :) mot den här: noexpression_1134766_3.gif.

E. Nya funktioner

#32 Antalet frågor man kan ha i en poll höjs från 2 till 5.

#33 Antalet bilder per inlägg höjs från 20 till 40. Hey, det behövs för folk som gör serier... :)

#34 IPB 3 stöder s.k. ”status updates” liknande de som finns på Facebook. Se här hur det ser ut. Det måste vi ha på forumet!

#35 I IPB 3 finns ett s.k. ”reputation-system” som ger medlemmarna möjlighet att ge varandra + reputation eller – reputation. Dylikt leder bara till reputation-horeri och det klarar vi oss utan.

#36 Inför ett tacksystem istället!

#37 En Spotifyfunktion införs som gör att Spotifylänkar omvandlas till Spotifysymboler.

F. Specifika forumdelar

GTA:

#38 Ett nyhetsforum borde öppnas i GTA-delen. Om möjligt skulle det underforumet införlivas med hemsidan/nyhetsbloggen så att då man läser en nyhet på bloggen och klickar på en länk kommer man in på en tråd på forumet.

#39 För tillfället behöver GTA-delen knappast 3 moderatorer.

Allmänt:

#40 ALLA nuvarande trådar i Allmänt granskas av mods/admins och flyttas till rätt forumdelar. Gamla tekniktrådar flyttas till D&T-forumet, ”loungeaktiga” trådar som skapades innan loungen fanns flyttas till loungen, låsta spamtrådar m.m. flyttas till papperskorgen osv. Det handlar om hundratals, kanske tusentals, trådar men det måste göras. Storstädning nao!!

#41 Bild på dig själv flyttas till loungen. Det är en solklar loungetråd och det är rent absurt att den har varit i Allmänt så här länge. Att dylika trådar finns i Allmänt gör att folk inte vet vad som ska postas var. (se även #51)

#42 Möt forumiten låses eller flyttas till loungen. Osäker på om vi verkligen behöver den dock, nu när vi har "Fråga gtasajtaren".

#43 Mod/admin måste skärpa bevakningen av TROMS och se till att TROMS regler följs.

#44 Teknikfrågor som skrivs i TROMS flyttas till D&T av mod/admin.

#45 Omfattande frågor i TROMS och frågor som leder till längre diskussioner (ca 5+ inlägg) görs till trådar av mod/admin. TROMS kan vara en YPPERLIG källa till nya trådar och diskussioner! Det samma gäller t.ex. Klagomålstråden och Hyllningstråden; ibland uppstår även där diskussionsunderlag som driftiga mod/admins borde göra till trådar! Att inte utnyttja denna potential är ren dumhet.

#46 Allmänt-forumet borde efter hand avvecklas för att så småningom övergå i mindre delforum, t.ex. ett samhällsforum, ett sportforum osv. Uppdelningen får dock inte ske för snabbt, utan den måste samröra med forumets utveckling. Till att börja med borde vi fundera på en namnändring av Allmänt eftersom det låter för… allmänt. Något med diskussion eller debatt skulle kanske vara lämpligare. Alternativt kan vi starta ett separat debatt/diskussionsforum vid sidan om "Allmänt", ungefär som Flaskan föreslog.

#47 Vad sägs om att starta någon form av "veckans diskussion"-tråd eller liknande? Varje vecka skapar mods/admins en ny tråd/poll om ett aktuellt ämne (det får gärna vara lite mindre händelser som ingen annars skulle starta en tråd om). Denna tråd är klistrad i en vecka och veckan därefter flyttas den in i det övriga forumet och en ny "veckans diskussion" skapas.

Dator & Teknik:

#48 Byt namn till Dator, Teknik & Internet

Spel

#49 Se över vilka trådar som är klistrade...

Musik, film, grafik

#50 Byt namn till Kultur. "Musik, film, grafik, tv-serier, litteratur" etc. kan skrivas in i underrubriken (som i GTA-forumen)

Loungen:

#51 Just nu har vi loungetrådar i allmänt och ibland även allmänttrådar i loungen. En av orsakerna till detta, vilket uppmärksamma medlemmar säkerligen har lagt märke till, är att det har förekommit en viss ”dragkamp”, ett smärre kallt krig, mellan Allmänt och Loungen. Dylikt måste få ett slut. Loungereglerna och instruktionerna måste ses över av Root och eventuellt inbakas i forumets övriga regler. Därefter måste mods/admins följa reglerna och se till att trådarna ligger rätt. (se även #41)

GTAsajten:

#52 Root måste i större utsträckning lyssna till, kommentera och eventuellt genomföra förslag som medlemmar framför i GTAsajten-delen. Hela forumet måste bli mer demokratiskt och medlemsstyrt.

G. Övrigt

#53 Medlemmar som under åren har gjort betydande insatser för forumet (t.ex. Kebab) bör i större utsträckning göras till Hedersmedlemmar. Det får dock aldrig bli inflation i antalet Hedersmedlemmar. Eventuellt kan några nya titlar inrättas för folk som utmärker sig inom något specifikt område, t.ex. flitiga trådskapare kan få titeln Trådmästare. För att citera Napoleon: "A soldier will fight long and hard for a bit of colored ribbon"...

#54 Agenten bör få specialtiteln ”Forumagent”.

#55 Forumet borde bli öppnare för nya medlemmar. Just nu är det ganska svårt för nya att komma in i gemenskapen pga att den nuvarande medlemsskaran är väldigt sammansvetsad, vilket iofs är bra men ja... På vissa forum får man som ny medlem en popup eller ett PM med lite information och kanske en uppmaning om att skriva i någon presentationstråd när man joinar. Något liknande kanske kan införas på GTAsajten? Ett automatiskt välkomst-PM vore inte helt fel.

#56 Fokusera på att forumets veteraner och stammisar trivs och vill stanna på forumet.

"Let us therefore brace ourselves to our duties, and so bear ourselves that, if the Forum Empire and its Membership last for a thousand years, members will still say, THIS was their finest hour!"

  • Gilla 1

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

En majoritet av dina förslag låter väldigt bra. Det enda problemet är som sagt att det är en väldigt omfattande restaurering som kräver mycket tid och resurser.

Du har mitt stöd! :D

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Well, det är väldigt bra förslag du har kommit med i grunden, men frågan är om det håller. Det är en väldigt omfattande förändring vi ser framför oss i sådana fall och ja, det behövs, men hur skall detta gå till egentligen? Det mesta du skrivit kan endast Hultenius och admins göra något åt. Vi dödliga medlemmar kan inte göra så mycket mer än att bli mer aktiva.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Well, det är väldigt bra förslag du har kommit med i grunden, men frågan är om det håller. Det är en väldigt omfattande förändring vi ser framför oss i sådana fall och ja, det behövs, men hur skall detta gå till egentligen? Det mesta du skrivit kan endast Hultenius och admins göra något åt. Vi dödliga medlemmar kan inte göra så mycket mer än att bli mer aktiva.

Jag tycker inte att det kräver så mycket jobb egentligen. Med ett engagerat team borde det vara möjligt att genomföra förslagen relativt obehindrat och snabbt; enda undantaget är väl isf att starta upp en ny sida/blogg men det kan vänta.

Nästan alla förslag som har framförts här i utvecklarforumet är om sådant som endast Hultenius kan göra något åt och det är ju naturligt eftersom det bara är han som kan göra ändringar i forumets grundstruktur.

---

@övriga: Thänks.

Redigerad av Umberto

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

En mycket ambitiös post må jag säga. Jag har skummat igenom det hela i rask takt och det mesta känns bra. Får ta mig en noggrannare titt omsider när jag är på bättre humör.

Två snabba kommentarer:

:) mot den här: grin_1075224_0.gif.

"Dildo i röven" måste ju vara kvar! Umberto kan väl inte få allt han vill?! :D

#39 För tillfället behöver GTA-delen knappast 3 moderatorer.

Håller med. Har kännt mig överflödig och ouppdaterad länge, och Quattro är försvunnen. Henki (och även de "riktiga" mods/admins som är aktiva) är den som skött GTA-delen som man själv borde gjort.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Mycket bra idéer Umberto, kudos!

@Kicken: Poängen är väl lite att i och med dessa förändringar ska medlemmarna få mer att "arbeta med" om du hänger med på vad jag menar. :D

Vetetusan det där med att lassa ut lite titlar till specifika medlemmar. Average-forumiten kommer aldrig få någon titel och då kan det vara rätt trist att se att SilentViper får en utan någon direkt anledning.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Vetetusan det där med att lassa ut lite titlar till specifika medlemmar. Average-forumiten kommer aldrig få någon titel och då kan det vara rätt trist att se att SilentViper får en utan någon direkt anledning.

Hehe, just den punkten var inte så seriöst menad. :D

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
#31 Nya smilies! Nickande smilie bör införas: yes_1046272_0.gif. Byt ut den här: :) mot den här: . Byt ut den här: :) mot den här: grin_1075224_0.gif. Byt ut den här: :D mot den här: noexpression_1134766_3.gif.

Det är kanske underförstått, men att byta ut smileys då och då är något som bidrar till det du skrev om att aktivt förändra forumet - således bör implentering av nya smileys (eller byta ut) ske oftare än under större förändingar. Dessutom kräver jag en demokratisk omröstning för varje enskild smiley!

... annars ser det fördjävla bra ut!!

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Oh yes! Måste (måste) bara koka lite kaffe innan jag ger mig på den här långposten. (Jag är mycket förväntansfull)

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Oh yes! Måste (måste) bara koka lite kaffe innan jag ger mig på den här långposten. (Jag är mycket förväntansfull)

Du kommer inte bli besviken. :yes:

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Är det bara jag som inte vill ha en nickande smiley? :yes: har ju blivit en Gtasajten-grej nu! :D

Redigerad av Adrian G

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Mycket bra post. En stor del av det är egentligen sunt förnuft men så länge det inte finns nedskrivet lär inget hända.

47 var intressant, jag gillar!

Fokus på ett högst aktivt medlemskap hos moderatorerna/admins är klokt och låter som någonting som tas för givet på andra forum. Just den delen vet jag inte mycket om eftersom jag aldrig blivit stammis på andra ställen än detta.

Det jag tror att forumet skulle behöva är fler storforum som Kultur t.ex. Just nu lever vi kvar i nån slags "GTA vs. övrigt" där GTA inte längre är intressant och "övrigt" är för brett och ostrukturerat så ingen törs starta trådar och genuina diskussionsämnen. Skolprästen är den enda diskussionstråden jag sett på två månader.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Det jag tror att forumet skulle behöva är fler storforum som Kultur t.ex. Just nu lever vi kvar i nån slags "GTA vs. övrigt" där GTA inte längre är intressant och "övrigt" är för brett och ostrukturerat så ingen törs starta trådar och genuina diskussionsämnen.

Yes. Det där är en jävligt bra poäng.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Riktigt bra skrivet Umberto.

Speciellt det där om att Moderatorerna skall vara mer aktiva och skapa trådar mm.

Reglerna är oxå en sak som bör högprioriteras, som du själv visar är de väldigt diffusa och det finns på regler på flera ställen i forumet.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Jävligt massa bra punkter. Särskilt de om Troms, Klagomuren och Hyllningstråden - det behövs driftiga admins och/eller moderatorer som ser till att skapa trådar av ämnen som bör ha en egen tråd. Henkibojj och Umberto till admins, kanske?

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Jävligt massa bra punkter. Särskilt de om Troms, Klagomuren och Hyllningstråden - det behövs driftiga admins och/eller moderatorer som ser till att skapa trådar av ämnen som bör ha en egen tråd. Henkibojj och Umberto till admins, kanske?

Nej tack.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor
Nej tack.

Oväntat, Stell. Varför? Och vad säger du om resten av förslagen i tråden? 9, 10 och 11 till exempel? :mf_doof:

Redigerad av Tweak

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto för att få full tillgång till forumet. Det är enkelt och går snabbt!

Skapa konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in

×