Jump to content

Large Hadron Collider


AngryAxel
 Share

Recommended Posts

Hej! Har ägnat lite tid åt att sammanställa information om partikelacceleratorn LHC, det dyraste experimentet i modern tid. Tråden är inte tänkt som 'värsta diskussionstråden', utan dess syfte är mer informativt; det här är trots allt en fett stor grej som är på väg att ske. Riktigt intressant.

Man har sedan urminnes tider funderat, ponerat och grubblat över hur alltet började. För att inte tala om de teorier som postulerats, hypoteser som tagits fram, och experiment som utförts. Till saken - för sexton år sedan började forskare vid CERN designa en partikelaccelerator, den största som någonsin byggts. Den är formad som en 27 km lång cirkel som sträcker sig över gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Över 1800 fysiker jobbar med den, den har kostat ca 40 miljarder kronor (motsvarande hundra tusen Porsche Boxters, fyra miljarder hamburgare, eller hundra miljoner kopior av GTA 4 till PS3), och den accelererar protoner med en energi av 7 TeV. (Sju terra-elektronvolt, dvs... Jättehög energi). Enligt den ständigt aktuella Einsteins relativitetsteori (E=mc^2), är materia extremt koncentrerad energi, men det funkar också tvärtom; energi kan skapa materia. Tack vare detta samband mellan materia och energi är det nu alltså möjligt att återskapa händelserna som skedde mindre än en miljarddels sekund efter Big Bang, men i en kontrollerad miljö inuti gigantiska detektorer. Och det går att göra om och om igen.

Inuti denna gigant kommer det ske 800 miljioner kollisioner per sekund, varav en liten bråkdel är intressanta. När protoner kolliderar kommer de tvåtusen magneterna att separera beståndsdelarna, och detektorerna analysera dem - vissa partiklar kommer bara att synas under en miljarddels miljardels sekund.

Något som saknas i vår modell av hur vi ser på världen är dock hur vi ser på massa, vad massa är, massans natur. Varför är materia solitt? Utan massa skulle allt röra sig i ljusets hastighet, och massa är fundamentalt för att naturen är som den är. För att förklara detta fenomen, för att förklara varför massa beter sig som det gör var forskarna tvungna att komma på något en teori som stödjer detta. Den teorin kallas Higgsmekanismen, och bygger på att det finns sirapsliknande partiklar som kallas Higgsbosoner som utgör det s.k. Higgsfältet. Higgsfältet är det som saknas i vår 'standardmodell' av universum, och det förklarar varför solida föremål beter sig som de gör. Man tror att om man praktiskt hittar Higgsbosonen/Higgspartikeln (en boson är en slags partikel) så kommer man att få en fullständig förståelse för hur universum funkar. Detta är ett av LHCs mål; att hitta partikeln som är länkad till Higgsbosonen.

LHC kommer generera en energi sju gånger så stor som någon tidigare partikelaccelerator, och chansen att hitta Higgsbosonen är större än någonsin. Men vad händer om man inte hittar den? Vad skulle det betyda? Ptja, för det första, att vi har missat något fundamentalt i vår bild av världen. Det som dock är säkert, är att ingen egentligen vet vad som händer när man trycker på LHCs 'On'-knapp, eller för att citera en skäggprydd forskare i filmen -"Science is what we do when we don't know what we're doing"

Som sagt, den 10 september smäller det. LHC kommer, om allt går enligt planerna, att sättas på. Däremot kan man dessvärre inte förvänta sig att världen förändras den dagen, utan man får tålmodigt vänta några dagar.

"This date will see the first attempts to place particles called protons into the LHC and get them to circulate around the 27 km ring – an important milestone in commissioning the machine. In the days and weeks that follow, engineers will fine tune the accelerator and commission the four detectors. Do not expect particle collisions, or amazing new scientific discoveries on the first day of commissioning."

Science & Technology Facilities Council - Bra informativ sida om LHC.

LHC @ Wikipedia - Wiki på engelska om LHC.

Large Hadron Collider - The Search For The Higgs - En dokumentär i tre delar om LHC.

[youtube-old]_fJ6PMfnz2E[/youtube-old]

[youtube-old]MQNPpeVvZ9w[/youtube-old]

[youtube-old]_XbKZwXK-3c[/youtube-old]

Redigerad av AngryAxel
Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Fantastiskt intressant.

Som sagt, den 10 september smäller det. LHC kommer, om allt går enligt planerna, att sättas på. Däremot kan man dessvärre inte förvänta sig att världen förändras den dagen, utan man får tålmodigt vänta några dagar.

Mjo, lär väl ta väldigt lång tid av datainsamlande innan man kan dra några slutsatser överhuvudtaget, och kollisionerna kommer inte att ske förrän någon månad efter.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Dom försöker hitta något dom inte äns vet finns. Lika stor chans att stöta på Bigfoot i skogen.

Ska man vara så'n 'vet' man inte någonting, men med hjälp av teoretiska experiment och postuleringar är det mycket som tyder på att Higgsbosonen finns. Det är inte direkt så att de bara vilt chansar på att detta ska lyckas. Dålig liknelse med Bigfoot.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

LHC har anmälts till Europadomstolen för mänskliga rättigheter (och liknande domstolar i USA), då anmälarna anser att man inte utrett riskerna tillräckligt. LHC kontrar med att man visst har det, och refererar till en säkerhetsundersökning som gjordes i somras, men motståndarna tycker att det är värt att vara extra säker, då svarta hål faktiskt är väldigt farliga. Typ.

http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artike...Artikel=2284855

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Först vart min tanke "Va fan. LHC!? Bor inte du i Stockholm?!" Men sen slog det mig att du snackade om något helt annat.

Och jag måste bara få lägga in en kommentar angående LHC. Det är läskigt. För tänk om de lyckas återskapa Big Bang... :rolleyes:

Vad händer då med jorden. Kommer vi om nio dagar vara totalt utrotade? Kommer smällen att bli så kraftig att vi alla dör under loppet av någon millisekund?

Jag är ärligt talat rädd för det här experimentet.

:)

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Skriv inlägg...

×   Innehåll kopierat inklusive formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har expanderats till ett media-block.   Visa länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...