Jump to content
eXotic

Aktiemarknaden

19 inlägg i denna tråd

post-9459-0-92024800-1380329527.png

post-9459-0-10556100-1380329529.png

Spoiler
Först kommer en lista på alla frågor som redan besvaras i denna F.A.Q, leta först igenom listan efter en fråga som matchar det du undrar över. Öppna sedan spoilerboxen och CTRL+F:a dig fram till frågan för att få ett svar på den.

Hittar du ingen fråga som matchar det du undrar över, eller inte är nöjd med svaret, så är det bara att ställa en fråga i tråden så kommer nog någon kunna svara på den. Listan kommer därefter troligtvis fyllas ut med din fråga efter den blivit besvarad.

  • Kommer jag kunna tjäna pengar på aktier?
  • Hur tjänar jag snabbast pengar på aktier?
  • Fan, jag glömde/visste inte att man kunde investera mina pengar när jag gjorde uppdragen, är allt kört nu?
  • Kan jag spela om uppdragen som påverkar marknaden och tjäna pengar på det igen?
  • Hur vet jag vilka företag som är konkurrenter?
  • Kan jag investera i ett företag och sedan förstöra för konkurrenterna?
  • Kan jag lita på grafen som trovärdig historik?

Spoiler
F: Kommer jag kunna tjäna pengar på aktier?

S: Ja, det kommer du kunna göra. Men du kommer också kunna förlora pengar, så det gäller att hålla koll på vad du gör och investera klokt.

F: Hur tjänar jag snabbast pengar på aktier?

S: Genom att utföra Lesters uppdrag som har ett visst inflytande på aktiemarknaden. Det är det snabbaste, och säkraste, sättet att tjäna pengar via aktiemarknaden. Mer om hur det går till i guide-sektionen.

F: Fan, jag glömde/visste inte att man kunde investera mina pengar när jag gjorde uppdragen, är allt kört nu?

S: Nej det är inte kört, du behöver inte börja om och spela igenom uppdragen för att få tillräckligt med pengar. Det går att tjäna pengar på aktiemarknaden även utanför uppdragen, men det krävs aningen mer jobb. Mer om det under guider > Aktietips som inte är uppdragsrelaterade.

F: Kan jag spela om uppdragen som påverkar marknaden och tjäna pengar på det igen?

S: Nej, spelet skapar en sparpunkt där du är när du spelar om ett gammalt uppdrag, när du sedan är klar så tas du tillbaka till den punkten. Alltså förändras ingenting du spelar om, mer än uppdragets highscore.

F: Hur vet jag vilka företag som är konkurrenter?

S: På LCN-marknaden ser det ut såhär:

post-9459-0-71706900-1380329529.png

F: Kan jag investera i ett företag och sedan förstöra för konkurrenterna?

S: Ja det kan du göra, men det kommer inte innebära att företaget du investerat i skjuter i höjden.

Under sektionen guide > aktietips som inte är uppdragsrelaterade har jag skrivit en utförlig förklaring till hur aktierna troligtvis beter sig. Men här kommer en kort förklaring:

Aktierna rör sig utefter ett visst mönster och påverkas inte av det som händer i spelet, mer än under vissa uppdrag som påverkar aktiemarknaden.

F: Kan jag lita på grafen som trovärdig historik?

S: Njae. Ibland är den ganska precis men ibland visar den inte alls samma sak som siffrorna jag har skrivit upp visar. Kanske är det jag som läser av grafen fel, eller misstolkar den på något annat sätt. Men jag litar hellre på mina egna dokumenterade siffror än på grafen.

post-9459-0-43187200-1380329529.png

Spoiler

Här kommer två olika slags guider för hur man kan tjäna pengar på aktiemarknaden i GTA. Den ena förklarar vilka uppdrag som kommer påverka marknaden, hur de kommer påverka marknaden och vad du ska göra för att tjäna mest stålar på det hela. Spoilervarning med andra ord.

Den andra guiden förklarar hur man kan tjäna pengar på aktiemarknaden utanför/efter aktieuppdragen. Med andra ord: Om du missade att investera i aktierna när du spelade igenom uppdragen så är det inte helt kört, det kommer bara krävas, lite, mer jobb.

Uppdragsrelaterade aktietips:

Spoiler
Värt att notera innan du börjar arbeta upp dina hårt tjänade pengar till miljoners miljarder kronor som du kan simma runt i är att du bör klara av storyn först för att kunna kräma ur så mycket det bara är möjligt. För när storyn är färdig kommer du har mycket mer pengar på fickorna än du har när Lester börjar dela ut aktiepåverkande uppdrag.

Det enda Assassinuppdraget du ska göra innan storyn är färdig är det första, för du måste slutföra det för att kunna gå vidare i storyn. Spara sedan de resterande fyra till efter att storyn är färdig.

Lycka till!

Uppdrag #1:

Hotel Assassination

Spoiler

Påverkade aktier: Bilkington (BIL) [LCN] och Betta Pharmaceuticals (BET) [bAWSAQ]

Snabb sammanfattning:

Franklin har fått i uppdrag av Lester att döda VD:n för Bilkingtons forskningsavdelning, Brett Lowrey. Eftersom de har kommit fram med ett nytt Viagrapiller vars bieffekter leder till att folk får hjärtattacker. (Eller så var det bara bildligt talat.)

Förberedelser:

Innan du startar uppdraget, om du vill göra det med alla tre karaktärer, ska du satsa alla dina pengar i Betta Pharmaceuticals som ligger på BAWSAQ-marknaden. Sälj också alla eventuella investeringar du gjort i Bilkington då dessa kommer rasa.

Efterspel:

Se till att hålla koll på hur långt dina aktier i Betta stigit. Den bör peak:a någonstans strax ovanför 80% i vinst, då är det dags att sälja innan den sjunker för mycket.

(Den här delen missade jag, så jag garanterar inte att det fungerar. Men jag har läst om många som gjort det, testa gärna och skriv om era resultat!)

I det här läget är dags att dunka in alla pengarna på Bilkington som ligger på LCN-marknaden. Den vänder någonstans nere vid $30, då ska du köpa aktier, och stiger upp till $60 där du säljer aktierna. Det ger alltså en vinst på ungefär 100%, riktigt bra!

Uppdrag #2:

The Multi Target Assassination

Spoiler

Påverkade aktier: Debonaire (DEB) [LCN] och Redwood (RWC) [LCN]

Snabb sammanfattning:

Redwood har riggat en jury för att klara ut företaget ur ett "class action lawsuit" för att slippa betala ut en massa pengar som skulle kunna hjälpa en stor människor som lider av emfysem. Franklins jobb är att döda de fyra riggade jurymedlemmarna innan åtalet tas upp i domstolen.

Förberedelser:

Du bör återigen dunka in dina pengar innan du börjar uppdraget. Både för att kunna göra det med alla tre karaktärer och för att det här uppdraget går på tid, så det är onödigt att slösa med den tiden genom att snubbla runt på aktiemarknaden.

Köp aktier för alla pengar du har i Debonaire, passa även på att sälja eventuella aktier du har i Redwood då dessa kommer rasa.

Efterspel:

Debonaire kommer att skjuta från $200 någonting, vad det än ligger på när du avslutar uppdraget. När det når runt $360 är det viktigt att börja övervaka ordentligt. För vissa har det börjat sjunka här, för andra har det trampat vidare upp till över $400! Så börja övervaka ordentligt när den rör sig mot $360. Procentuellt sätt så ska Debonaire kliva upp till 80% i vinst. Det är då du ska sälja din aktier i Debonaire.

Nu kommer vi till det intressanta, direkt efter du sålt dina aktier i Debonaire, börja då kika på att investera i Redwood. För Redwood ligger numer sjukt lågt, och de kommer att komma tillbaka till sina ursprungspriser. Jag minns inte exakt vilka siffror man jobbar med vad gäller Redwood, men jag har läst runt en del och de borde ligga under $100 efter uppdraget. De hamnar sedan strax över $200 när det stabiliserar sig igen, så håll koll på aktierna när de börjar närma sig $200.

Procentuellt räknat kommer man kunna krama ur 300% (!!) i vinst om man köper Redwood när det är som absolut lägst och sälja när det når sin peak, eller platå, när det har återvänt.

Det tar däremot ett tag innan Redwood återhämtar sig, räkna med 1 - 2 in-game dagar, så ha tålamod.

Uppdrag #3:

The Vice Assassination

Spoiler

Påverkade aktier: Fruit (FRT) [bAWSAQ] och Facade (FAC) [bAWSAQ]

Snabb sammanfattning:

Denna gång är Franklin ute efter att eliminera Jackson Skinner, ansvarig för prduktutvecklingen på Facade. Skinner har sålt användarinformation till cyberterrorister och tjänat sig en bra hacka på det.

Förberedelser:

Innan uppdraget bör du investera alla dina pengar i Fruit som ligger på BAWSAQ-marknaden, se även till att göra dig av med eventuella aktier i Facade då dessa kommer rasa efter uppdraget.

Efterspel:

Det är svårt att säga när man bör sälja sina Fruit-aktier. För mig peak:ade det vid 50% vinst, men jag har läst runt en hel del och det verkar vara väldigt stora skillnader på hur mycket vinst man gör från spel till spel. Så mitt enda egentliga tips är att hålla stenhård koll på Fruit, när prisökningen börjar stanna av så är det läge att sälja innan den vänder och börjar sjunka.

Tillägg: Jag har läst runt ännu mer och runt 50% verkar vara standard peak för Fruit, den kommer kanske peak:a lägre. Men den kommer högst, absolut, troligtvis inte peak:a högre än runt 50%-sträcket. Sälj när du närmar dig 50% med andra ord.

Nu är det läge att investera i Facade som ligger riktigt lågt. Efter ett tag kommer Facade att återhämta sig och börja klättra upp ungefär till var det låg urpsrungligen. Det vanliga är att man håvar in runt 30% i vinst när Facade återvänder.

Uppdrag #4:

The Bus Assassination

Spoiler

Påverkade aktier: Vapid (VAP) [bAWSAQ]

Snabb sammanfattning:

Isaac Penny är på väg att köpa upp en stor andel aktier i Vapid motor-företaget med mål om att kunna styra och ställa som han vill.

Förberedelser:

Sälj alla eventuella aktier i Vapid innan du påbörjar det här uppdraget, för de kommer rasa när uppdraget är avslutat.

Efterspel:

När uppdraget är avslutat så har Vapids värde rasat ned till låga värden. Nu är det dags att investera alla pengar du har i Vapid, för de kommer komma tillbaka till sitt ursprungliga värde. När aktierna börjar närma sig sitt ursprungsvärde så är det dags att göra sig redo för att sälja. Procentuellt sätt bör det ligga runt 100% i vinst när det har återvänt till sitt ursprungsvärde.

Uppdrag #5:

The Construction Assassination

Spoiler

Påverkade aktier: GoldCoast (GCD) [LCN]

Snabb sammanfattning:

Enzo Bonelli är en snubbe från maffian som slagit sig in i fastighetsbranschen. Han har via utpressning, mord och hot lyckats jobba sig in i alla byggkontrakt i Los Santos. På grund av detta finns det knappt en enda byggjobbare som tjänar ordentligt och GoldCoast håller på att köras i grunden.

Förberedelser:

Innan du påbörjar uppdraget är det läge att investera dina pengar i GoldCoast.

Efterspel:

GoldCoast verkar ha sin peak runt 80%, så när det börjar närma sig det gäller det att ha noggrann uppsikt på aktierna. För om man inte passar sig sticker de ned ända till 20% - 30% någonstans och lägger sig.

Aktietips som inte är uppdragsrelaterade:

Spoiler
Aktiemarknaden är en oviss plats. Vad som helst kan hända när som helst, utan att man kan förutspå eller påverka vad som ska hända och när det ska göra det. Det finns alltså ingen guide, utöver uppdragen, som säger att man ska satsa sina pengar på den sortens aktie vid just det där tillfället och sedan förvänta sig att alla får ut ett bra resultat på det. Att du satsade dina pengar i en viss aktie vid en viss tidpunkt och fick ut bra med stålars på det innebär inte att det kommer fungera för någon annan.

Nu är det här å andra sidan ett spel, och LCN-marknaden är mest troligtvis scriptad efter någon slags (random) algoritm. Ingenting är helt bevisat såklart, men det lutar åt att marknaden mest troligt är scriptad att bete sig på ett speciellt sätt utefter en algoritm som slumpas fram när man startar ett nytt spel. Det alla aktier verkar ha gemensamt i alla spelsessioner är vilket ungefärligt värde det har när man kommit en viss bit in i spelet.

Till exempel: Varje gång man startar spelet är aktie1 värd ~$35 medan aktie2 är värd ~$90. När man avslutat storyn så ligger alltid aktie1 på ~$60 och aktie2 på ~$110.

Så om du startar 10 spelsessioner och dunkar in alla pengar i aktie1 det första du gör, så kommer du förmodligen ha tjänat ungefär samma slant på den aktien i slutet av spelet i alla 10 spelsessioner.

Det är vägen dit, och hur aggressiv aktien är som skiljer sig mellan spelomgångarna.

Detta innebär att det inte fungerar att investera sina pengar i ett visst företag för att sedan åka och förstöra för rivalerna och förvänta sig en vinst på det.

Så, hur kan man då utnyttja det faktum att aktierna är skriptade? Jo, det är rätt simpelt men lite tidskrävande och det går till såhär:

1. Välj ut en, eller flera, aktier på LCN-marknaden att studera under en period, gärna några som har lågt värde och som inte blivit påverkade av något uppdrag (Håll dig borta från Lifeinvader med andra ord. LCN-marknaden uppdateras var 30 - 45 sekund, så det är bara att uppdatera sidan med jämna intervaller och se vad som händer.

2. Anteckna vad din(a) aktier gör. Börja med att skriva upp värdet på aktierna när du påbörjar din undersökning. Anteckna sedan varje uppdatering du gör. Ju längre du väljer att övervaka aktien, desto bättre kommer dina siffror och din precision att bli. När du känner dig nöjd med din övervakning så kommer du ha ett högsta- och ett lägstavärde som din(a) aktier haft. Du kommer även ha en generell översikt över vilka områden dina aktier rör sig.

3. Välj sedan ut den aktie som enligt statistiken kommer ge dig mest i vinst. Alltså antingen den aktie som har störst skillnad mellan sitt lägsta- och högstavärde, eller den aktie som rör sig snabbast upp och ned mellan sina lägsta- och högstavärden. Är du redo att tjäna snabba (Nåja) cash och är villig att åsidosätta en större del av din spelsession till att sitta och övervaka dina aktier så välj den aktie som rör sig snabbt mellan topp och botten. Annars väljer du den som har högst skillnad mellan sitt lägsta- och högstavärde.

4. Vänta till din aktie är nere, eller väldigt nära om du inte orkar vänta, sitt lägstavärde. Dunka då in så mycket stålar du vågar riskera i den aktien.

5. Sälj sedan helt sonika dina aktier när det når sin topp, eller väldigt nära toppen om du inte orkar vänta.

Det kan ta sin tid, så tålamod är en viktig egenskap när man följer sina pengavärden susa upp och ned på marknaden. Dessutom kanske din aktie börjar gå upp för att sedan vända och gå tillbaka ned till bottenvärdet igen, men det är förmodligen något du kommer känna igen om du studerat aktien under en längre period, och du vet säkert med dig att den kommer återvända till toppen. Förr eller senare.

post-9459-0-02990900-1380329530.png

Eftersom jag uppenbarligen har gjort för många skolarbeten i mina dar.

Redigerad av eXotic
  • Gilla 5

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Verkligen sjukt bra, den här ska jag kolla närmare på. Jag har visst redan gjort nummer ett och två hos Lester, så jag får leta upp rätt sparfil innan Fruit-uppdraget eftersom jag är där någonstans just nu. Har redan slösat fyra speltimmar på att försöka själv, helt i onödan. Jag visste dessutom inte att Lester är helt oberoende av storyn, så två uppdrag är redan bortkastade. Tur att det inte var fler, antar jag :)

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

"Aktierna rör sig utefter ett visst mönster och påverkas inte av det som händer i spelet, mer än under vissa uppdrag som påverkar aktiemarknaden."

Men det är ju raka motsatsen till vad som har sagts innan. Det var ju sagt att den rör sig efter hur man spelar. T ex spränger man flygplan från ett företag så går aktierna för det andra upp är ett tips många ger. Antar att det är fake då?

Sedan finns det 2 olika aktie-marknader. LCN för offline och BAWSAQ för online.

Btw, när man har gjort assassin uppdragen och missar toppen så hjälper det INTE med att ladda om för då sjunker aktierna igen då effekten försvinner. Också så märkte jag att efter första uppdraget när aktierna nådde 80% så störtade de plötsligt till -0.37% efter mindre än en minut så vänta inte förlänge.

Redigerad av Crusader
  • Gilla 1

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

"Aktierna rör sig utefter ett visst mönster och påverkas inte av det som händer i spelet, mer än under vissa uppdrag som påverkar aktiemarknaden."

Men det är ju raka motsatsen till vad som har sagts innan. Det var ju sagt att den rör sig efter hur man spelar. T ex spränger man flygplan från ett företag så går aktierna för det andra upp är ett tips många ger. Antar att det är fake då?

Ja det stämmer, det finns ingen än så länge som har bevisat att han gjort en viss sak flera gånger i följd och fått samma resultat varenda gång.

Däremot har det av en tillfällighet slumpat sig så att någon har sprängt till exmpel FlyUS-plan samtidigt som AirEmu skjutit lite i höjden. Denne person har blivit lyrisk över detta och börjat tipsa folk om det utan att ha några bevis för att det fungerar varje gång man gör så. När folk sedan hoppar på tipset och börjar testa det så får alla olika resultat, alltså finns det inget som kopplar sprängningen av FlyUS till att AirEmu sköt i höjden just då.

Sedan finns det 2 olika aktie-marknader. LCN för offline och BAWSAQ för online.

Ah, jag kanske borde slänga in det i F.A.Q-delen, jag nämner LCN och BAWSAQ i guiden men förklarar inte skillnaden. Tack!

Btw, när man har gjort assassin uppdragen och missar toppen så hjälper det INTE med att ladda om för då sjunker aktierna igen då effekten försvinner. Också så märkte jag att efter första uppdraget när aktierna nådde 80% så störtade de plötsligt till -0.37% efter mindre än en minut så vänta inte förlänge.

Jag tror LCN-aktierna går att ladda om, men inte BAWSAQ-aktierna. Jag har däremot inte undersökt saken så noga, får kolla på det någon gång.

Annars är det som du säger, när man börjar närma sig peak så gäller det att övervaka aktien noggrant, för rätt som det är kan den sticka iväg nedåt. Det säkraste är att börja fundera på att sälja så fort ökningen börjar mattas av lite, om den är nära peak vill säga.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

BAWSAQ funkar inte :S

I och med att BAWSAQ ligger på Rockstars servrar så kan den marknaden vara nere ibland. Bara att vänta så borde den komma upp vartefter.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

I och med att BAWSAQ ligger på Rockstars servrar så kan den marknaden vara nere ibland. Bara att vänta så borde den komma upp vartefter.

Men vafan, så går det när man inte har ett bra internet...

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

En råga, jag har inte klarat storyn men får inga mer uppdrag Harbra L, lester kvar och han sk man inte ta eenligt guiden. Nösta uppdrag med honom är det med skinner. Vad göra?

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

En råga, jag har inte klarat storyn men får inga mer uppdrag Harbra L, lester kvar och han sk man inte ta eenligt guiden. Nösta uppdrag med honom är det med skinner. Vad göra?

Hmm, du ska kunna avancera i storyn. Det enda L-uppdraget man måste göra för att avancera i storyn är det första. Resten kan man spara.

Om du håller inne nedåtpilen på D-paden, har inte Trevor och Michael någon siffra vid sig då? I sådana fall har de två uppdrag som de kan göra.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Hmm, du ska kunna avancera i storyn. Det enda L-uppdraget man måste göra för att avancera i storyn är det första. Resten kan man spara.

Om du håller inne nedåtpilen på D-paden, har inte Trevor och Michael någon siffra vid sig då? I sådana fall har de två uppdrag som de kan göra.

Alla har 1, och det är L. =/

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Alla har 1, och det är L. =/

Men Michael och Trevor gör inte L-uppdragen, deras ettor handlar om något annat uppdrag. Kolla vad de två har att göra!

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Jag tänkte göra tredje uppdraget och investera när aktien är låg innan uppdraget, men skiten sjunker aldrig. Jag har provat att dö, spara, köra andra uppdrag, freeroama m.m. men den ändras inte mer än några cent. Är dessa scriptade att stanna där de är eller är något fel? :(

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Jag tänkte göra tredje uppdraget och investera när aktien är låg innan uppdraget, men skiten sjunker aldrig. Jag har provat att dö, spara, köra andra uppdrag, freeroama m.m. men den ändras inte mer än några cent. Är dessa scriptade att stanna där de är eller är något fel? :(

Jag brydde mig aldrig om att följa aktierna innan jag gjorde uppdraget, för aktierna kommer skjuta i höjden oavsett vad de kostar från början! :)

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Jag brydde mig aldrig om att följa aktierna innan jag gjorde uppdraget, för aktierna kommer skjuta i höjden oavsett vad de kostar från början! :)

Jao, men nu är den ju nästan redan i topp innan jag ens gjort något. Kommer högstasiffran ändras eller är det rentav så att jag måste vänta några timmar (IRL) på att det ska sjunka i värde, eftersom det är BAWSAQ-börsen det handlar om?

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Jag tänkte göra tredje uppdraget och investera när aktien är låg innan uppdraget, men skiten sjunker aldrig. Jag har provat att dö, spara, köra andra uppdrag, freeroama m.m. men den ändras inte mer än några cent. Är dessa scriptade att stanna där de är eller är något fel? :(

Precis som Kebab säger så spelar det inte så stor roll, aktierna ökar procentuellt.

Jag tror också det är som du säger, de aktierna som används i uppdragen är helt skriptade och rör sig inte förrän det är dags.

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Precis som Kebab säger så spelar det inte så stor roll, aktierna ökar procentuellt.

Jag tror också det är som du säger, de aktierna som används i uppdragen är helt skriptade och rör sig inte förrän det är dags.

Jag bumpar tråden (wow, har det redan gått ett år?) med en fråga: Jag har gjort tredje uppdraget och den aktuella aktien man ska köpa har stigit ordentligt, jag tror jag peakade på 53%. Däremot ligger Facade kvar på $2,02 även efter uppdraget och en god stund därtill. Jag har inte laddat något, men däremot sparat på en ny fil. Hur lång tid tar det för den sjunkna aktien att återhämta sig? :)

Dela inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra sidor

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto för att få full tillgång till forumet. Det är enkelt och går snabbt!

Skapa konto

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här.

Logga in

×