Jump to content

eXotic

Medlem
 • Inlägg

  12 392
 • Blev medlem

 • Senaste online

 • Dagar i topplistan

  101

eXotic prisades 28 november 2019

eXotic hade flest gillade inlägg!

Anseendepoäng

1 849 Go gubbe!

2 följare

Om eXotic

 • Födelsedag 1990-02-04

Profilinformation

 • Kön
  Man

Profilbesökare

36 467 profilvisningar
 1. Blir ju nödig bara av att läsa texten!
 2. 🎉🎉Grattis.

 3. eXotic

  TV-licenstråden

  Jag är positivt inställd till det här OM det innebär att SVT kan köpa alla rättigheter för till exempel fotbolls VM istället för att dela med TV4. Jag tycker att SVT är överlägset TV4 när det kommer till sportproduktioner, både med studiopersonal och att man alltid, alltid, alltid kan kolla live på SVT Play utan att köpa någon prenumeration, vilket man ofta inte kan göra via TV4 Play när de ska sända någon match. Är man hemma spelar det ingen roll då man kan titta på vilken av kanalerna som helst, men ibland har man bara tillgång till dator och då blir det lurigt om det är en TV4-match. Det säger jag såklart med antagandet att det kommer in mer pengar från svenska folket än det gjorde tidigare, och att man behåller övriga intäkter likvärdiga tidigare år. Det vill säga, jag har ingen aning.
 4. Toppensvar verkligen! Jag glömde helt bort att RAID5 är n-1 hårddiskar, hade egentligen koll på det. Som sagt så spelar egentligen inte utrymmet så stor roll 2TB är fullt tillräckligt för att lagra våra bilder och filer. Så att köra RAID10 som verkar säkrare än RAID5 känns helt klart som vägen att gå. Jag misstolkade RAID5 och trodde förlustriskerna var mindre än de var. Speciellt som du säger ifall man ska återställa data efter att ha bytt en eventuellt kraschad disk, hade det inte varit så stressigt för diskarna att återskapa en förlorad sektion så hade jag nog kört på det, men RAID10 verkar vara vettigare. Jag kommer förmodligen köra 2+2 så jag får vara noga med att byta ut en trasig disk innan någon mer brakar. Jag är också medveten om att vi diskuterar worst case scenario här, jag har trots allt ägt 20 - 30-talet hårddiskar och ingen har någonsin gått sönder genom vanligt slitage. Peppar, peppar. Jag ska Googla lite mer på Linuxvarianter för en backupserver och kika runt lite. FreeBSD som du nämner har jag hört talas om, jag kände igen namnet när du skrev ut det. Så jag är eventuellt smalt bekant med det, får spana in det! Jag ska även luska runt i syncvariationer mellan Windows och Linux, i absolut värsta fall får man väl köra Dual Boot eller emulera Linux på Windowsdatorn, haha! Det känns som jag har valt RAID-system i alla fall. Gällande allt annat så finns det en hel del att grotta sig ned i, men det är också lite tanken med det här! Tack vare dina inputs så har jag många bra startpunkter i sökandet efter den perfekta setupen. Tack så mycket!
 5. Alla på hela forumet verkar vara rörande överens om att en backupserver är vägen att gå. Precis det som jag faktiskt gått och funderat som allra längst på att göra av den. Jag kan enkelt bara installera ett väldigt litet OS på den och sedan tjoffa in alla mina filer manuellt, det borde gå på några få timmar. Men vad är det roliga i det? Jag hade på känn att du skulle kika in och känna dig hemma i det här! Jag minns dina gamla trådar och inlägg om Linuxbaserade servrar! Några frågor till dig: Föredrar du RAID10 före RAID5? Nu kanske inte utrymmet kommer spela så stor roll för mig, men min första tanke är att RAID10 halverar utrymmet på alla hårddiskar. Säg att jag har 4x1TB då kan jag väl bara fylla in 2TB på datorn innan det är fullt? Med RAID5 borde jag kunna utnyttja alla 4TB? Av det lilla jag kan så känns dataförlustrisken lika liten i båda systemen om en HDD pajar och man ser till att byta ut den innan en annan gör det? Jag är dåligt insatt i RAID så rätta mig gärna om jag har fel. Yes WoL verkar ruggigt intressant. Min första tanke när jag funderade på en backupserver var att jag inte vill ha den stå igång dygnet runt så jag kan lagra när jag vill. Men jag vill heller inte springa och sätta igång datorn varje gång jag ska spara över någonting till backupservern. Så min tanke var helt enkelt att det borde gå att nå en avstängd dator via nätet på något sätt och skicka en "startsignal" och första googlingen på "start pc through network" gav en hel del intressanta träffar som jag ska se ifall jag kan ta tillvara på! Vad föredrar du för Linuxvariant? Jag har tänkt redan från första början att jag ska installera Linux på datorn. Jag har lite vana inne när det kommer till att röra sig i Ubuntu. Men känner att ett vanligt PC-OS är vettigt i det här fallet? Har du några tips på vad jag börja kika på att installera på datorn? Mdadm för att få igång RAID-funktionerna verkar intressant, jag ska läsa på lite närmre vad det där handlar om! Ajuste! När jag väl fått allt att fungera som det ska så tänkte jag vid tid och kunskap försöka knåpa ihop ett script i Python eller liknande där den efter X:e datumet varje månad startar backupservern, om det går, och lägger över allt som ligger i en specifik "Att backupa"-mapp på min stationära till backupservern. För att till slut släcka ned den. Då måste jag lära mig att kompilera pythonkod till windows, någonting jag inte lyckades med sist jag testade, fast då kompilerade jag i Ubuntu i och för sig. Alternativet är ju att ha scriptet liggandes på servern så det startas varje gång servern drar igång! Vi får se.
 6. Tjena! Jag har en dator till övers som jag har funderat över vad jag ska göra med, en tanke jag har är att använda den som backupdator. Det sitter en hårddisk i den, och jag har minst två till liggandes och kan således få till ett ganska schyst utrymme att lagra personliga filer som bilder och filmer man tagit och verkligen inte vill förlora. I och med att jag kan skuffa in minst tre hårddiskar i datorn så kan jag sätta upp en schyst RAID-lösning, RAID 5 till exempel. Vad tror ni, hur får man smidigast upp en schyst backupdator? Helst vill jag inte ha en som står igång dygnet runt, bör man fixa någon wake-on-lan-lösning på det hela? Vad bör man köra för operativsystem? Jag har läst runt lite och har mina tankar och idéer på hur jag vill lösa det, men det vore kul att få input från er, speciellt om ni kanske själva har sysslat med det och kan dela med er av erfarenheter och problem ni eventuellt stötte på! Eller bör jag inte alls slösa bort datorn på att bara stå och lagra filer? Vad för annat skoj kan man göra med en dator som just nu bara står i ett förråd och dammar? Mediacenter av något slag? Ge vika och låta flickvännen installera sims på den? Ugna den jäveln? Starta upp en hemsida? Eller en spelserver? Oändligheterna är möjliga! BR Jag har tråkigt, dricker whiskey och behöver sluta tänka på jobbet
 7. Haha vad fan. Inte för att vara elak men det känns som det där kanske inte är en så otroligt duktig kör ens när de sjunger sina vanliga låtar. De hade väldigt dålig taktkänsla att börja på nästa rad och de hamnade i otakt med varandra något otroligt. Eller så har de bara övat väldigt lite på de sångerna man fick se.
 8. Haha, det är sanslöst verkligen!
 9. Ja verkligen, det är ett superintressant koncept! Jag tror däremot precis som du att det inte kommer stiga allt för långt och länge. Så jag håller noga utkik efter en större dipp så jag är med på att sälja av strax innan eller i början.
 10. Kände samma, säsongen gick inte alls i den riktning jag trodde och hoppades att den skulle göra. Vi spurtade igenom säsongen, inte som tidigare då vi sträckkollat för att vi vill se vad som händer härnäst. Utan för att vi ville bli av med den så vi kunde fortsätta titta på Modern Family.
 11. Jag köpte en drös med SaltX när den låg runt 16 efter att ha snubblat över idén på flashback. Idag funderar jag på vilken färg jag ska ha på min lambo!
 12. Jag vet inte om jag gör så mycket vuxet. Är teamlead på jobbet och det är väl lite åt det håller kanske. Annars är väl det mest vuxna när man renoverar här hemma, eller borrar lite i väggarna för att hänga upp saker. Här är en gammal tråd: Lite kul att se vad vi tyckte var vuxet för åtta år sedan.
 13. eXotic

  LEK: Game Game

  6. Tales from the Borderlands
 14. Ja men man vill ju vara säker på att du verkligen menar det. Är det en idrottsman kan jag fråga istället.
×
×
 • Create New...