Jump to content

Da Vinci-Koden


Pico
 Share

Recommended Posts

(Eventuella spoilers följer. Eller snarare är det chockfullt av dem. Du har blivit varnad två gånger om.)

Den kontroversiella filmatiseringen utav Dan Browns bok Da Vinci-Koden hade världspremiär idag efter att ha visats på Cannes filmfestival tidigare i veckan. Kritiken har än så länge varit ljummen, otaliga mängder skit har kastats mot Tom Hanks och de övriga skådespelarna och framför allt man fruktar att filmen kommer floppa. Hursomhelst, här är mitt omdöme efter att ha sett den på premiärkvällen.

Först och främst, vissa människor (ca 85-90%) verkar inte förstå att det hela är fiktion. Visst, vissa påståenden stämmer mycket väl men dessa bleknar i jämförelse med de övriga som författaren Dan Brown har hittat på för spänningens och historiens skull. På grund av detta gnäller många "kritiker" om felaktiga fakta och annat sådant. Men hey, inte kan vi rå för att starriga gubbjävlar som vill se spanska indiefilmer med bakåtgående handling gjorda med en budget på 1,600 pix har sina huvuden i sina vetande rövar.

Och hur ställer sig filmen jämtemot boken? Det bästa vore nog om man såg filmen utan att ha läst boken innan, men det fungerar faktiskt även om så inte är fallet. Det lämnas avsevärt mycket mer plats åt Jean Renos rollfigur Bezu Fache, den religiösa polischefen och denne utvecklas mer, vilket uppskattas. Även Sophie Neveu, som gestaltas utav Audrey Tautou, (notis: Jag drog ett flertal gånger under visningen likheter till hennes utseende och en katts. Så kul man kan ha!) blir vansinnigt exploaterad (om detta är rätt ord. Troligen inte, men det låter sjuttiotal och coolt, så var tüst) framåt slutklämmen, detta är dessvärre inget jag direkt kastar konfetti över.

Biskop Aringarosa (Alfred Molina, om någon bryr sig) blir mycket intressantare i filmen. Under det ständigt pågående läsandet utav boken suckade jag varje gång denne dök upp i något kapitel. Nu är han förvisso inte lika mystisk som tidigare men desto starkare jämtemot sin... eh, papperskollega (jag är den nye Strindberg.).

Å andra sidan gick vissa scener åt helvete fort, i princip gjorde hela filmen det. Det sköts och bråkades och jagades i ultrarapid, och därmed kändes filmen långsam vid vissa ställen, det var mer utfyllnad än action så att säga.

MEEEN, nu ska vi se. Tom Hanks var stencool i sin fula frisyr och svarta skjorta (om än något trött i vissa scener), mördande munken Silas (Paul Bettany) var lika besatt vid tanken att tjäna "mästaren" som i boken och var ungefär precis som jag trott. Otroligt bra jobbat, sistnämnde där.

Mitt största problem var slutet. Slutet är visserligen redan horribelt dåligt i boken men i filmen... i filmen kunde de lika gärna ha slängt in en Elvis-kopia och inget hade förändrats. "Osannolikt" är ordet jag söker, med ett "satans" framför det. Håll inte andan, utan njut så länge ni kan. När Langdon och Neveu når kyrkan i bergen i slutet kan alla ni piratnissar som har laddat hem den lika gärna stänga av filmen.

Mitt första intryck var självfallet efter det värdelösa slutet ett "wtf", men i efterhand blir det nog allt en åtta i betyg. Av hundra alltså. Eller tio, döm själva.

---

Det var också en cool jävla trailer för Casino Royale innan filmen. Me likes.

Diskuttera* och debattera. Eller skit i det, kände bara för att skriva av mig.

*Arman-referens

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Här var vi kortfattade. Att jag ens tar mig tid, detta var nog ett misstag.

Oh, man, seså.

Jag har inte haft tid att läsa boken, tyvärr. Men filmen planerar jag att se inom kort. Jag gillar verkligen typen av dessa filmer.

För att trösta dig skulle jag gärna vilja fylla ut mitt inlägg mer, Pico. Men det är inte så mycket jag kan säga.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Här var vi kortfattade. Att jag ens tar mig tid, detta var nog ett misstag.

Jag säger då det.

En riktigt tråkig film. Å andra sidan, fanns det ett väldigt bra citat som jag nu använder som signatur.

Jag läste inte hela Picos inlägg. Häftig Bondtrailer indeed - jag blev sugen som fan.

Redigerad av skribb
Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Filmen var ju för fan bra. Det spelar tamefan ingen roll om Tom Hanks skulle spela nästa Terminator, han visar samma klass och mycket annat som alltid. Det är en njutning att höra hans mysiga Cast Away-röst. Han gör nämligen filmen.

Seg var den, men jag trodde den skulle vara segare. Jag trodde filmen skulle vara slut när dom kommit upp vid den där stenkyrkan bland begen. Men fel hade jag. Det var ju nästan vid hälften, och någon action efter det fick man nästan aldrig se.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Skriv inlägg...

×   Innehåll kopierat inklusive formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har expanderats till ett media-block.   Visa länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...