Jump to content

Surrealism


Jacker
 Share

Recommended Posts

Jag är inte insatt i konst, men surrealism är faktiskt rikigt grymt! Samtidigt som bilderna är intressanta är dom också ganska läskiga...

För er som inte vet vad surrealism är, så kan jag säga att det är en målarkonst.

Så här står det i Wikipedia:

"Surrealistiska konstverk brukar återge drömmar och rena fantasier. Snarare än att ta fasta på någon särskild teknik eller något särskilt medium, utmärker sig surrealismen med referenser till psykologi och psykoanalys och vänder sig ofta direkt till "det borgerliga hemmet". Politiskt tycker sig surrealismen utöka kampen mot dem som besitter produktionsmedlen till att omfatta även dem som kontrollerar den tradition som kontrollerar våra tankar."

Så här står det på en konstsajt jag hittade (längre, men mer detaljerat):

Surrealismen har ingenting med stilen att göra, utan syftar på motivet och inställningen att vilja fånga en verklighet bortom verkligheten, en sorts öververklighet.

Som hållning söker sig surrealismen bort från förnuftet och in på ett undermedvetet plan där ingen logik eller vetenskap råder. Det rör sig om poetiska tolkningar av världen, som inte alltid är behagfulla, utan ibland otäcka och fulla av gåtor.

Den kanske mest kände surrealistiske konstnären är spanskfödde Salvador Dalí. Uttrycket i hans målningar är naturtroget, men motiven är absurda och ofta på gränsen till groteska och skrämmande. De smälta klockorna och människor och djur med förvrängda lemmar är motiv som går igen i många av Dalís målningar. En annan välkänd surrealistkonstnär är den belgiske konstnären René Magritte. Hans verk är mer stiliserade till formen än Dalís, men innehåller på ett liknande sätt överraskningseffekter i form av oväntade proportioner och objekt i till synes omotiverade kombinationer.

I 1920-talets intellektuella Pariskretsar fanns en grupp författare som ville införa en nyandning i litteraturen. De gjorde revolt mot allt vad rationell tankeverksamhet hette. Istället ville de släppa fram den inre tanken eller det som brukar kallas det undermedvetna. För att filtrera bort det styrande förnuftet uppfanns den automatiska skriften. Den gick ut på att i samma stund som tankarna dök upp i huvudet skriva ner dem så fort att medvetandet inte hann med att tolka och styra dem. På grund av de nonsenstexter som ofta blev resultatet kallade de den nya rörelsen för dadaism.

Det som började som en litterär rörelse spred sig snart till bildkonsten och till en början användes en rad alternativa metoder för att fästa de ocensurerade tankarna på papper. Bl.a. utgick man från de slumpmässiga bilder som uppstod då man borstade fram mönster från olika underlag eller sand som hälldes över ett papper med klisteryta etc. Senare surrealistiska verk kan vara utförda med klassiska tekniker, men den gemensamma nämnaren är strävan mot något utöver den direkt synliga verkligheten. En populär väg in i det ofta undertryckta omedvetna är drömmarna. Den brist på logik som känns igen från drömmens värld är vanlig i surrealistisk konst, liksom överraskningseffekter och poetiska stämningar och inslag. (Karin Lundmark)

Några konstnärer:

René Magritte

Joan Miró

Max Ernst

Salvador Dalí

Alberto Giacometti

Valentine Hugo

Meret Oppenheim

Man Ray

Yves Tanguy

Sage Kay

Några verk:

http://www.tcf.ua.edu/Classes/Jbutler/T340...emoryShadow.jpg

http://www.aasewhitedesign.com/images/gallery/surrealism.jpg

http://www.mcs.csuhayward.edu/~malek/Surrealism/tanguy1.jpg

http://www.msubillings.edu/art/images/Surr...sse,%201914.jpg

http://www.moontoearthfineart.com/Images/A...nInTheWoods.jpg

http://www.chrisfulmerart.com/nlcart/paint...-surrealsim.jpg

http://www.geocities.com/airsejin/min_n/064.JPG

Vad tycker ni om denna konststil? Är det inte fascinerande?

Redigerad av Jacker
Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Är inte så insatt i konst men jag vet vad jag gillar. Och surrealism gillar jag inte ;)

Gillar sådant som återfinns på t.ex playwithknives.com och har på väggen en kopia av tavlan Urban Jungle av Chayan Koi.

Chayan Kois hemsida:

http://members.chello.nl/~f.debresser/Arts/chayan%20koi.html

Sånt där har jag aldrig gillat...photoshopkonst typ, höhö.

Det är väll inte handmålat? För isånnafall är det mäktigt...

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 weeks later...

Drar upp den här tråden...

För er som vill veta så hänger Dadaism och Surrealism ihop väldigt mycket. Skillnaden är att dom objekt som fins i Dada är tagna från verkligheten och sen blivit ihopsatta till ologiska kombonikationer. Det innehåller även, till skillnad från Surrealism, siffror och bokstäver väldigt ofta.

Personligen tycker jag att Dada är coolt, men det kan inte mäta sig med Surrealismens ologiska öververklighet. :rolleyes:

dalielephantC_408757_0.jpg

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Gillar inte surrealism... Jag gillar INTE konst som har ett djupare budskap etc. Konst ska en njutning att titta på... Jag tycker som okka om amerikansk popkultur, min absoluta favorit är Roy Lichtenstein här är några verk:

http://www.colorado.edu/cuartmuseum/images/1_85.jpg

http://www.duvekot.ca/eliane/archives/modern_room.jpg

http://www.eyestorm.com/images/big/bwork12015.jpg

http://spaightwoodgalleries.com/Media/Lichtenstein_Crak3.jpg

Edit: Bajs

Redigerad av Diezl
Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Skriv inlägg...

×   Innehåll kopierat inklusive formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har expanderats till ett media-block.   Visa länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...