Jump to content

Danskar avgudar plastbitar.


Mikolan
 Share

Recommended Posts

Under Muhammed-krisen diskuterade olika "experter" varför vissa människor blev så arga över Muhammed-karikatyrerna som Jyllands posten hade publicerat. Idag är det dags att fråga varför vissa danskar är så arga för att en legobit hamnat på en FN-affisch.

Den 21 mars var det FN:s dag mot rasism. För denna dag skapade FN en affisch. På affischen finns en legobit och en svart pussel. "Rasismen kan anta många skepnader" stod det på affischen.

För de som inte vet så är Lego ett danskt företag. Nu skulle man tro att eftersom den danska nationen älskar yttrandefriheten så skulle inga danskar bli arga. Men ledaren för det främlingsfientliga Danske Folkeparti, Pia Kjaersgaard säger att "man ska vara mer än allmänt blåögd för att inte förstå att detta är en utstuderad förolämpning."

FN förnekar att det skulle finnas något samband mellan legobiten och Danmark. Alla är nog förvånade över hur Danmark reagerar. För inte så länge sen publicerade den danska tidningen Jyllands Posten teckningar på muslimernas profet med en hel del explosiva ämnen i turbanen. Då pratade många om yttrandefrihet och att det danska folket är så fria att man inte förstår att vissa muslimer blir arga.

Men plötsligt får en legobit danskar som Claus Haagen Jensen, ordförande vid danska institutet för mänskliga rättigheter, att rasa och säga att FN:s affisch är lika taktlös och dum som publicerandet av Muhammed-karikatyrerna. Betyder det att vi kommer få någon sorts Lego-kris nu?

Kommer företaget Lego organisera protestdemonstrationer utanför FN:s ambassad? Kommer Aftonbladets hemsida att istället för en "Islamskola" ordna en "Lego-skola" där svenskar får läsa varför danskar älskar Lego så mycket och varför de känner sig förolämpade? Kanske Sverigedemokraterna publicerar FN-affischen med Legobiten på sin hemsida och får ännu en svensk utrikesminister att avgå i yttrandefrihetens namn!

Inget av det här kommer hända. Anledningen är att i Lego-krisen är offret danskarnas nationella stolthet och inte de farliga muslimerna. Och när den danska nationella stoltheten såras så diskuterar man inte ämnen som yttrandefrihet. Den danska normen behöver inte förklara sig själv. Man bara tar bort affischen från FN:s hemsida och visar den aldrig igen. Vem kunde tro att Lego var heligare än Muhammed?

Nima Gholam Ali Pour

Publicerad på Manas hemsida 2006-03-23

http://www.uppmana.nu/content/view/3676/27/

OBS! Mana har i yttrandefrihetens namn publicerat Lego-bilden. Därför varnar jag danskar att inte klicka på länken ovan.

Ja vad ska man säga? Artikeln täcker ämnet ganska bra imo.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Skriv inlägg...

×   Innehåll kopierat inklusive formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har expanderats till ett media-block.   Visa länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...