Jump to content

Alla GTA-spelen hänger samman...


Jezz Torrent
 Share

Recommended Posts

Du kan ju börja med att förklara ditt resonemang.

Förutom att städerna är desamma ser inte jag några direkta sammankopplingar förutom vissa karaktärer som syns i fler spel.

Många hävdar att GTA1, GTA London, och GTA2 skulle vara en serie och GTAIII, ADVANCE, VC, SA, LCS, och VCS vara en annan.

Enligt mig kan man koppla samman dem på många punkter så att de passar in i en gemensam kontinuitet. Jag presenterar exempel i morgon, nu ska jag käka semla och sova. Go'natt!

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Många hävdar att GTA1, GTA London, och GTA2 skulle vara en serie och GTAIII, ADVANCE, VC, SA, LCS, och VCS vara en annan.

Enligt mig kan man koppla samman dem på många punkter så att de passar in i en gemensam kontinuitet. Jag presenterar exempel i morgon, nu ska jag käka semla och sova. Go'natt!

Det var inget nytt. :confused:

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Hänger samman som i vaddå? Inga karaktärer från GTA 1- och -2-serien är ju med i tredje generationens spel vad jag minns, undantaget El Burro som finns i ettan och trean samt Claude Speed från tvåan och trean. De spel som är mest sammankopplade med varandra är ju Stories-spelen, och då speciellt VC+VCS.

(Btw, om det skulle vara tveksamheter om spelens "nummer"...)

Om jag fattat rätt undrar han om vilka spel som räknas som "original" eftersom de har "egna siffror". Serien är såhär:

  • Grand Theft Auto (1)
    • GTA London

    • GTA 2 (2)
    • GTA III (3)

      • Vice City
      • San Andreas
      • Liberty City Stories
      • Vice City Stories

      [*]GTA IV (4)

      Siffrorna inom parentes visar vilken generations GTA det är - GTA III, Vice City, San Andreas, LCS och VCS tillhör alla den tredje generationens spel i serien eftersom de alla bygger på samma fysik- och grafikmotor.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Skrivet (redigerad)
Hänger samman som i vaddå? Inga karaktärer från GTA 1- och -2-serien är ju med i tredje generationens spel vad jag minns, undantaget El Burro som finns i ettan och trean samt Claude Speed från tvåan och trean. De spel som är mest sammankopplade med varandra är ju Stories-spelen, och då speciellt VC+VCS.

(Btw, om det skulle vara tveksamheter om spelens "nummer"...)

Jo, men tänk efter lite. Jag ska förklara min syn på saken. Att försöka länka GTAIII till SA och övriga spel i den generationen är onödigt då det är tydligt att de alla hänger samman. Utmaningen ligger i att koppla GTA1 och GTA2 till "GTAIII-serien", vissa hävdar till och med att GTA2 inte har någonting med GTA1 att göra, men det är ren bullshit.

Det ska påpekas att det är framförallt teorier snarare än officiella fakta mina exempel kommer att bestå av.

Vi börjar från början:

GTA London 1961/1969 - Har förmodligen minst med övriga titlar i serien att göra på grund av att det utspelar sig så pass långt före VC Stories och dessutom på andra sidan Atlanten. Spelet handlar om en valfri hulligan (även om Rodney Morash känns som den riktiga huvudpersonen då han fick pryda reklam-bilderna för expansionen) som jobbar sig upp inom Crisp-ligan och slutligen tar över gänget. Nothing more nothing less. Men det innebär inte att det inte utspelas i samma universum som San Andreas t.ex, bara att händelserna är för avlägsna för att påverka handlingarna i övriga spel.

Om vi sedan tittar på:

GTA1 - Valfri småskurk (identiteten är oviktig men jag brukar spela som Travis) i Liberty City 1997 får en dag sitt genombrott och börjar jobba för gangsterbossen Bubby.

Han ställer snart till med trubbel och får den redan allvarliga konflikten mellan Bubby's gäng och the Sonetti Family att förvärras. Till slut har kaoset brytit ut fullständigt. Bland annat har Travis dödat polischefen så Bubby skicka honom till San Andreas.

Nu kan vi göra en intressant iaktagelse, visst i GTA1 är SA en stad, men om vi ignorerar det och tittar närmare på den så ser vi rätt tydligt att det är Los Santos vi befinner oss i (jämför namnen på vissa stadsdelar)! Vi får helt enkelt ignorera att R* inte bestämde sig för att San Andreas är en delstat förrän i just SA.

Så snart han anländer till Los Santos blir Travis kontaktad av en representant för Uncle Fu, en gammal triad-ledare. Låt oss se på ett annat intressant exempel, i San Andreas (spelet) så finns det såvitt vi kan se inga Triads i Los Santos, men i GTA1 så styr de stora delar av staden! Kan det inte vara så att CJ hjälpte sin gode vän Wu Zi Mu att få fotfäste i Los Santos mellan 1992 och 1997? Mycket troligt skulle jag säga. Det skulle vara en smal sak för The Mountain Cloud Boys att inta Los Santos uppbackade av Grove Street-gänget och Varrios Los Aztecas. Jag skulle även tro att så snart en triad anländer så föjer nog flera snart efter, så om Uncle Fu är en del av Montain Cloud Boys är föga troligt, men säkert är de båda triaderna kopplade till varandra på ett eller annat sätt.

Här nämns även Yakuza (som är förekommer i GTA2, GTAIII & GTA VCS) och El Burro (Ledare för The Diablos i GTAIII).

Travis hjälper Uncle Fu att skapa ett mäktigt syndikat och avancerar sedan vidare och börjar jobba för El Burro (som förmodligen flyttar till Liberty City mellan 1997 och 2000 och där blir boss över Diablos, förmodligen genom släktband med tidigare ledare).

Sedan fortsätter Travis sin resa till Vice City där saker och ting är sig likt sedan det glada 80-talet. Knarklangare, pundare, korrumperade snutar på ena sida och glassigt societetsliv, champagne och limousiner på den andra.

I slutet är han han tillräckligt rik för att kunna dra sig tillbaka för gott.

Saker vi kan koppla till övriga GTA-lir:

Liberty City

Los Santos/San Andreas

Vice City

Italiensk Maffia

Triads

Yakuza

El Burro

Toyz N' the Hood-skåpbilar

Hare Krishna (som i GTA2 är lite mer militanta än i GTA1)

GTA1 och GTA2 är lite halvsvåra att koppla då GTA2 skiljer sig väldigt mycket från GTA1 i stil och kännsla.

GTA2 - Claude Speed (enligt mig samma Claude som i GTAIII) återvänder till Liberty City 2013 (nu även kännt som Anywhere City, ett enormt korkat namn). Han är pank efter att i tolv år levt på de pengar han skrapade ihop i Liberty City under 2001 och det här är sista chansen att bli rik eller gå under. Han söker fristad i en kyrka där den halvt knarkade vaktmästaren ger honom en guidad tur genom The Commercial District och berättar vilka gäng det nu är som styr gatorna. Claude söker upp Yakuza som hjälpte honom att ta sig ur staden efter att praktist taget varenda skurk ville se honom död i slutet av GTAIII. Gänget styrs nu av Johhny Zoo. Claude arbetar dels åt Zoo men går även bakom ryggen på honom och arbetar för The Loonies och Zaibatsu.

Till slut får de tre ledarna för respektive gäng reda på att Claude har spelat ut de mot varandra och kommer alla efter honom, men han dödar de först och forstätter till The Residential District.

Där jobbar han för The Rednecks, SRS Scientists och återigen Zaibatsu. Samma sak igen, gör jobb tjäna pengar och till slut göra bossarna förbannade och döda de alla tre.

Det som man kan koppla här är helt klart Rednecks till The Trailer Park Mafia i GTA VC Stories! Victor och Lance driver ut bondjävlarna ur Vice City och de drar sig tillbaka söderut, men Billy Bob Bean's inavlade familj tar över efter Marty Jay Williams och ser till att gänget frodas och växer och avancerar slutligen till Liberty Citys utkanter där Mobile RV Park växer fram och till slut växer samman med Liberty City och skapar en helt ny stadsdel bestående av husvagnar och ruckliga skjul.

Claude fortsätter till The Industrial District där han jobbar för Ryska Maffian (koppling till GTAIV? Vad vet jag), Hare Krishna gänget och slutligen Zaibatsu för tredje gången.

Samma sak igen, gängkrig, förräderi och slutligen dödar han de tre sista bossarna. Staden är i kaos och det utbryter ett stort upplopp på gatorna, men Claude kommer undan och jag antar att han lever lycklig i alla sina dagar...

Så att GTA1 och GTA2 hänger samman borde det inte vara något tvivel om. Och via Claude Speed, Rednecks och staden (som enligt min åsikt är Libery City) har vi förankrat spelet vid GTAIII och VC Stories. Men det slutar inte där! För i GTAIII på en av Love Medias radiokanaler (förmodligen Chatterbox) nämns Zaibatsu, som vid det laget fortfartfarande var känt till det yttre som ett legalt multiföretag och tillverkare av diverse mediciner (med tveksamma bieffekter).

Tja, då har vi väl skrapat på ytan. Det finns säkerligen mer. Disskutera.

Redigerad av Jezz Torrent
Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Inressant läsning, verkligen! :) En del låter trovärdigt (bland annat delen med Triads i GTA:SA och i GTA1-SA). Men andra av dina kopplingar är mer inriktade på att gängen finns kvar i de olika städerna, och det är klart de gör. Yakuza är ju en riktig brottsorganisation som funnits i årtionden, och vill man ha med gäng från alla världsdelar i ett spel eller en spelserie så hamnar nog Yakuza rätt högt upp på den asiatiska listan.

Kopplingen med Rednecks skulle jag inte säga är omöjlig, men bra långsökt. Hillbillies finns ju överallt i USA, speciellt då i Vice City om man får välja bland de tre städerna.

Här nämns även Yakuza (som är förekommer i GTA2, GTAIII & GTA VCS) och El Burro (Ledare för The Diablos i GTAIII).

LCS borde du mena. Där har de en ganska stor roll, medan de inte finns alls i VCS. Faktiskt finns det inga asiatiska gäng över huvud taget i varken VC eller VCS.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

Inressant läsning, verkligen! :cry: En del låter trovärdigt (bland annat delen med Triads i GTA:SA och i GTA1-SA). Men andra av dina kopplingar är mer inriktade på att gängen finns kvar i de olika städerna, och det är klart de gör. Yakuza är ju en riktig brottsorganisation som funnits i årtionden, och vill man ha med gäng från alla världsdelar i ett spel eller en spelserie så hamnar nog Yakuza rätt högt upp på den asiatiska listan.

Kopplingen med Rednecks skulle jag inte säga är omöjlig, men bra långsökt. Hillbillies finns ju överallt i USA, speciellt då i Vice City om man får välja bland de tre städerna.

LCS borde du mena. Där har de en ganska stor roll, medan de inte finns alls i VCS. Faktiskt finns det inga asiatiska gäng över huvud taget i varken VC eller VCS.

Tack så mycket. Jag håller med om att en del teorier är bra långsökta och inte särskilt stabila. Det du säger angående Yakuza stämmer ju givetvis, de finns över hela världen, men jag har fått för mig att deras högkvarter ligger i ett Casino i GTA2 precis som i GTAIII. Jag menade LCS, sorry det gick lite väl fort i svängarna.

Det var riktigt kul att läsa det där, och det känns som att du har rätt! :D

Jag hade aldrig kunnat komma på något sånt där.

Tack så mycket Simon.

Ställ gärna flera motargument mot mina teorier så kanske vi kan sätta ihop en riktigt bra röd tråd som löper genom alla spelen.

Länk till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gäst
Skriv inlägg...

×   Innehåll kopierat inklusive formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har expanderats till ett media-block.   Visa länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...